• Naš Email : info@molin.si

Nemirne noge: kako vam lahko pomagamo pri sindromu nemirnih nog


Nemirne noge - kaj morate vedeti o sindromu nemirnih nog

Verjetno poznate človeka, ki težko sedi pri miru. Krči in izteguje noge, niha z njimi, se preseda, premika, pogosto vstane in naredi nekaj korakov… Zdi se, kot da se svojega početja ne zaveda in da je nanj navajen. Vzrok za to, kar počne, ni v živčnosti – na kar večina ljudi najprej pomisli, pač pa v sindromu nemirnih nog. Sindrom nemirnih nog (RLS) je nevrološka motnja, ki povzroča neprijetne občutke v nogah in potrebo po premiku nog. Ženske imajo težave dvakrat pogosteje kot moški. Težave se najpogosteje pojavijo v večernih urah ali ponoči, ko se telo umiri. Ravno tako tudi pri dolgotrajnem sedenju za računalnikom, v gledališču ali na letalu. Ob premiku nog nelagodje izgine, vendar se pogosto hitro vrne in prisili prizadetega na nenehno gibanje, ki je v nočnih urah zelo nadležno. Ker se večkrat pojavi tudi v spanju, jo smatramo tudi za spalno motnjo. Zna biti tako hudo, da prizadeti deli telesa ne prenesejo odeje (pokrivanja z njo).


Sindrom nemirnih nog

Vzrok nastanka nemirnih nog?

V večini primerov ne poznamo točnega vzroka. Razlogov za pojav nemirnih nog je veliko. Več kot polovica oseb ima sorodnika, ki se sooča z enako težavo. Sindrom nemirnih nog povzročajo tudi kronične bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, odpoved ledvic, diabetes in periferna nevropatija. V nekaterih primerih sindrom nemirnih nov spodbudi pomanjkanje železa in hormonsko neravnovesje, ki se pojavi v puberteti in v zadnjem tromesečju nosečnosti. Pri osebah, ki jemljejo antidepresive je pogostejši pojav sindroma nemirnih nog, kot pri osebah, ki jih ne jemljejo. Tako kot ostale nevrološke motnje, tudi pojav nemirnih nog spodbujata stres in nezdrav način življenja.


Znaki nemirnih nog

Ljudje, ki jih muči sindrom nemirnih nog, imajo v svojih nogah neprijeten občutek (včasih tudi v rokah ali drugih delih telesa) in neustavljivo želijo, da bi noge lahko premikali in tako ta občutek sprostili. To stanje spremlja nelagodno ščipanje, čudno gomazenje po nogah. Najhuje je ponavadi ob počitku, predvsem med ležanjem ali sedenjem. Nekateri prizadeti celo omenjajo občutek "hobotnice", ki se "plazi" po telesu in potem postaja težava vse bolj nadležna. Resnost sindroma nemirnih nog je razpeta vse od blage do nevzdržne. Težave lahko pridejo in grejo, ravno tako pa se tudi njihova intenziteta spreminja. Najhujši znaki se sprožijo zvečer ali ponoči. Nekaterim ljudem težave povzročajo resno odžiranje spanca ponoči, kar ima ogromen vpliv na kvaliteto njihovega življenja. Prizadeti so tudi njihovi partnerji. Znani so pojavi, da se kljub vsem težavam prizadeti ne zbudi, sočasno pa partner ne more spati.

Sindrom nemirnih nog

Dr. Dragan Mrdakovic, dipl. ing.

CEO Molin shop

Aktivno sodeluje kot partner pri ustvarjanju Molin Infogen izdelkov. Zasnoval je trgovino Molin shop kod podporo zdravemu slogu življenja.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.